Huštění pneumatik motocyklů

Těžko vyjádřit, jak moc je důležité mít pneumatiky správně nahuštěné. Tlak v pneumatice významnou měrou působí na chování celého motocyklu a má fatální vliv zejména na grip, přilnavost. Příliš velký tlak znamená zmenšení kontaktní plochy, naopak podhuštěná pneumatika se bortí a žvejká. Tlak ovlivňuje, jak pneumatika na silnici sedí i celkový pocit z chování motocyklu. Podhuštěná přední pneumatika způsobí, že řízení bude pomalé a takové mdlé. Taky asi zaznamenáte, že celý motocykl má tendenci padat do zatáčky. Než se začnete hrabat v nastavení podvozku, zkontrolujte nejdřív tlaky, protože stačí pár dílků na tlakoměru a všechno může být jinak. Tlak vzduchu v pneumatikách se udává za studena, protože při jízdě se pneumatiky zahřívají a tlak v nich roste. Nemá smysl ho kontrolovat po celodenním zatáčkovém šílení, to jste měli udělat, než jste vyrazili. Správné hodnoty tlaků najdete v manuálu k motorce, který má jistě každý doma. Běžnou a celkem nebezpečnou chybou je snižování tlaku na mokru, aby pneumatika získala větší kontaktní plochu. To je sice v pořádku, jenže snižováním tlaku také dochází k tomu, že se vzorek zavírá a zmenšují se drážky, kterými se odvádí voda zpod kola a vzrůstá riziko aquaplanningu.

Jak už bylo řečeno nikdy nehustěte pneumatiky po zahřátí pneu. Vždy za studena, cca až tři hodiny a výše po jízdě. Rozdíl tlaku v zahřáté či studené pneu je větší než si myslíte. Každopádně ty změny probíhají v rozpětí 0,5 až 1 atmosféry, v extrémních případech i více. To je důvod, proč se při řádění na okruhu pneumatiky ufukují - protože se silně zahřívají a tlak stoupá a stoupá. Samozřejmě záleží na bambilionu věcí okolo, ale v zásadě se na trati fouká kolem 2 atmosfér (předek víc, zadek méně).

Pokud budeme počítat s běžným ježděním na silnicích v běžném provozu (na rozdíl od řádění na okruhu), hustíme pneu dle předpisu výrobce.

Obecně platí, základní doporučené huštěni pneumatik motocykl je uvedeno v tabulce níže, avšak výrobci pneumatik a výrobci motocyklů tlak dále upřesňují. Tlaky používané v praxi jsou proto různé. Musí se brát v úvahu nejen zatížení, ale také konstrukci pláště (radiální, diagonální, bias), stav silnice, maximální rychlost, umístění pneumatiky (přední, zadní), provozní podmínky a mechanické vlastnosti vozidla. Při rychlostech nad 150 km/h jsou základní tlaky (Bar) spočítány univerzální rovnicí "rychlost versus maximálním zatížení pneumatiky" a tyto hodnoty jsou určeny pro běžné zatížení pneumatiky. Skutečný tlak je třeba poté upravit tak, aby zatížení působící na kolo, pneumatiku nedeformovalo.

Tabulka huštění pneumatik motocyklů



Nezapomeňte také pečovat o vaše pneumatiky a dopřát jim to nejlepší, zásadně platí:

  • Podhuštěné pneumatiky s příliš malým tlakem - mají během jízdy nevhodnou kontaktní plochu s vozovkou, jsou nestabilní (říká se, že plavou) a snižují jízdní vlastnosti a schopnost odvádět vodu - hustit dle doporučení výrobce motocyklu
  • Přehnaně nafouklé pneumatiky vám zajistí rychlé opotřebení středu běhounu. Na plášti mohou vznikat trhliny, budete trpět i příliš "tvrdou" jízdou a jsou také zranitelnější při kontaktu s ostrými kamínky, nebo jinými nežádoucími prvky ze silnice, stejně tak na nekvalitním povrchu - opět hustit dle doporučení výrobce motocyklu
  • Použijte vaše oči - mnoho vznikajících problémů můžete odhalit sami! Trhliny na bočnici, boule, prasklinky, hřebíky a kameny zřezané v běhounu. Některé z těchto věcí můžou být velmi nebezpečné, takže pokud je neumíte odstranit sami, navštivte specialistu v nejbližším servise
  • Dezén - ačkoliv je minimální hloubka dezénu 1,6 mm, je vhodné (zvlášť na jaře a na podzim) vyměnit pneumatiky dříve. Chápu, že u motocyklových pneumatik je to šílené, ale zrovna motocyklová pneumatika je na vodě pro motocyklistu nejzranitelnější. Pokud dezén vykazuje známky nestejnoměrného opotřebení, zkontrolujte tlak velmi pečlivě a také vyzkoušejte tlumiče a zarovnání kola (sbíhavost) s rámem motocyklu, či karoserií vozidla.
  • Ventilek - jádro (vložka, dřík) a čepička. Ztráta tlaku z pneumatik může být někdy způsobena špatným ventilkem, respektive jeho jádra. Zkuste lehce dotáhnout. Pokud se vám něco nezdá (kontrola s olíznutým prstem), vyměňte jádro za nové. Může být taktéž zteřelé tělo ventilku, to lze však odhalit jen ponořením pod hladinu vody. A nezapomeňte, že čepička odvádí velmi důležitou práci. Jednak udržuje jádro ventilku čisté a bez prachu, také v případě poškození jádra ventilku zadržuje tlak. To však platí v případě kovové čepičky, protože na starou plastovou bych se po vlastní zkušenosti nespoléhal.
  • Starost o drátová kola motocyklů je také důležitá. Před montáží nové duše do drátových kol zkontrolujte vzhled a stav kovového povrchu (rez, kovové šupiny, atd...) a hlavně kvalitu a stav gumové ochranné pásky. Sebemenší předmět může způsobit defekt.
  • Vyvážení je přes dokonalost kvality programů a vyvažovacích strojů výjímečně i nedokonalé. Většina pneumatik i ráfků má své "silné" místo, které pak způsobuje za určitých okolností vibrace ve volantu, řídítkách a v horším případě se přenese i do rámu či karoserie. Při montáži nové pneumatiky si vždy nechejte kompletní kola převážit přímo v servisu. Domácí vyvažování může být do určité míry funkční, přesto však kvalitní strojní vyvážení v servise nenahradí. Kvalitní vyvážení má na životnost pláště samozřejmě taky svůj nezanedbatelný vliv.


Jsme distributorem a zastoupením značky DUNLOP. Zabýváme se prodejem zejména motokrosových pneu DUNLOP a BRIDGESTONE.

Nejznámější dezény jako:
BRIDGESTONE X20
BRIDGESTONE X30
BRIDGESTONE X40
BRIDGESTONE M204
BRIDGESTONE M403
BRIDGESTONE M404
BRIDGESTONE M59
DUNLOP MX3S
DUNLOP AT81
DUNLOP D952
DUNLOP MX13

DUNLOP MX34
DUNLOP GEOMAX MX14
DUNLOP GEOMAX MX33
DUNLOP GEOMAX MX53


Dále můžete vybírat z nabídky Enduro pneuduše DUNLOP a Full Mousse DUNLOP